KEMIČNA SESTAVA
Gorčično olje spada po svoji sestavi vitaminov, mikrohranil, kvalitetnih beljakovin, ogljikovih hidratov ter vsebnosti Omega – 3, 6, 9 maščobnih kislin med najbolj zdrava kulinarična olja, še posebej, ker ima idealno razmerje nenasičenih maščobnih kislin ter najmanjšo vsebnost nasičenih maščobnih kislin (5%). Med vitamini izstopajo beta karoten, vitamin E, vitamini B kompleksa in celo vitamin C, med minerali pa selen, cink, fosfor, magnezij, železo in kalcij.
Sestava maščob gorčičnega olja je prehransko zelo ugodna. Olje vsebuje predvsem nenasičene maščobe, nasičenih je le 5 %, kar je še posebej dobro za srčne bolnike. Med nenasičenimi maščobami je približno polovica enkrat nenasičenih (omega-9), ostalo pa so večkrat nenasičene, od katerih je 2/3 omega-6 in 1/3 omega-3 maščobnih kislin. Prav razmerje 1: 3 v korist omega-6 maščobnih kislin velja za idealno v prehrani ljudi.
UČINKI NA ZDRAVJE
In zakaj je gorčično olje tako posebno, tako v okusu kot tudi pri zdravju človeka? Gorčično seme v svoji strukturi vsebuje glukozinolate, ki v telesu delajo prave male čudeže (ravno zaradi njih ima gorčično olje oster, pekoč okus). Glukozinolati so znani po svojem antioksidativnem in antikancerogenem delovanju. Pomagajo tudi pri težavah s ščitnico, artritisu, sklepnih bolečinah, osteoporozi, astmi in skrbijo za močne lase. Še več, ne gre spregledati raziskave, ki so jo opravili znanstveniki na Univerzi Manitoba v Kanadi, (objavljena v oktobru 2003): odkrili so namreč, če v hamburger dodajo gorčico, lahko ubije bakterijo E.coli. Gorčica ima torej zelo antimikrobske lastnosti; lahko uniči ali pa vsaj pomaga znižati rast mikroorganizmov.
Nenasičene maščobe v gorčičnem olju zelo dobro uravnavajo nivo LDL in HDL holesterola, nivo krvnega sladkorja, skrbijo za zdravo srce in ožilje, živčni sistem, delujejo protivnetno, vplivajo na odpornost in uravnavajo številne druge telesne funkcije. V prehrani so posebno pomembne omega-3 maščobne kisline (linolenska), ki jih običajno primanjkuje v naši prehrani. Ker so te maščobne kisline v gorčičnem olju prisotne v obilju, zelo pomagajo preprečevati rakasta obolenja, še posebno raka na debelem črevesu, raka na želodcu ter prebavilih.
Gorčično olje vsebuje precej vitamina E, luteina, zeaksantina, betakarotena in seveda glukozinolate, ki delujejo antioksidativno. Ker človeško telo ni sposobno samo proizvajati luteina in zeaksantina, ju moramo zaužiti s hrano. Ob pomoči vitaminov E in C v gorčičnem olju preprečujeta glavkom in sta priporočljiva osebam, ki imajo težave z očmi.
Pomanjkanje nenasičenih – esencialnih maščobnih kislin oz. porušeno ravnovesje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so srčna obolenja, rak, šizofrenija, sladkorna bolezen, astma, artritis, alzheimerjeva bolezen, lupus in druge.
Terapevtske lastnosti gorčičnega olja so poznali že stari Grki, Rimljani in Indijci. Uporabljali so ga tudi za zunanjo terapijo. Gorčično olje je namreč odličen lasni tonik, stimulira lasišče in pospešuje rast las. Te lastnosti so povezane z visoko vsebnostjo selena in cinka, ki sta bogato zastopana v olju. Uporaba: Gorčično olje nanesemo na vlažno lasišče, ga nežno vmasiramo (glavo nato ovijemo v brisačo, za boljši efekt) ter pustimo delovati vsaj 30 min. Nato lase umijemo s šamponom, potrebno je vsaj dvakratno šamponiranje, priporočamo naravne šampone.
Gorčično olje je zelo primerno tudi za masažo, saj vsebuje snovi, ki povzročajo toploto, razširjanje žil in pospešujejo krvni obtok (rubefaciensi). S tem spodbujajo potenje in izločanje strupov. Te lastnosti pomagajo pri zdravljenju sklepnih bolečin, artritisu, putiki in revmatizmu. (Pomembno je vedeti – gorčično olje je potrebno nanašati vedno na mokro kožo – najbolje po tuširanju, ko so pore še odprte, če pa sledimo uporabi nanosa na suho kožo, je potrebno kmalu zatem stopiti pod tuš.)
Glukozinolati v gorčičnem olju s svojim antimikrobnim učinkom delujejo tudi proti gljivičnim obolenjem, pri luskavici oz. psoriazi, pomagajo pri okužbah sečil in dihal, pri oteklinah in ledvičnih kamnih. Zelo poživljajo delovanje želodčnih žlez in tako pospešujejo prebavo.
Gorčično olje zmanjšuje trigliceride v telesu. Ti se, podobno kakor holesterol, v krvi prenašajo v lipoproteinskih delcih (lipoproteini zelo majhne gostote – VLDL). Med vsemi maščobami so ravno trigliceridi v telesu najbolj prisotni, saj se prav v obliki teh estrov maščobnih kislin skladišči energija v maščevju. Najpogostejši vzrok zvišane ravni maščob v krvi je nepravilna prehrana, drugi dejavniki tveganja pa so debelost, nekatere podedovane lastnosti in majhna telesna aktivnost. Velika vsebnost trigliceridov lahko privede do srčnih obolenj, srčnih kapi, debelosti in mnogih drugih škodljivih bolezni. Gorčično olje, ta drobnozrnati dar narave, lahko z redno uporabo pomaga znižati raven trigliceridov, in posledično ohranja vaše telo bolj zdravo.
Olje rjave gorčice ima veliko koncentracijo vitamina E. Vitamin E je pomembno hranilo, ki pomaga ohranjati kvaliteto vaše kože, las ter mnogih ostalih delov telesa. Je nepogrešljiva sestavina pri različnih hormonskih procesih v vašem telesu. Ena porcija pri obroku gorčičnega olja (npr. pri solati) nam lahko da skoraj dnevno dozo vitamina E na dan.
Gorčično olje zmanjšuje tudi telesno temperaturo, kar dobro vedo predvsem ženske v Sibiriji, ki so to lastnost uporabljale pri svojih otrocih.
ZNANSTVENE ŠTUDIJE
Agencija CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) je avstralska vladna znanstvena agencija in hkrati ena največjih znanstvenih raziskovalnih agencij v svetu. 24.januarja 1996 je v objavi za medije 96/4 objavila rezultate, ki kažejo da je gorčično olje zdravo in priporočljivo za ljudi z boleznimi srca. »Strokovnjaki za prehrano pri CSIRO so pojasnili, da lahko linolska kislina in gorčično olje varujeta ljudi pred ponovnim srčnim napadom ali nenadno smrtjo, olje pa je lahko zelo uporabno pri dietah za ljudi srčno-žilne bolezni ali pri družinskem pojavljanju bolezni«, je povedal dr. Rex Oram, znanstvenik pri CSIRO rastlinski industriji.
»Olje rjave gorčice ima visoko vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin (oleinska kislina) in Omega – 3 maščobnih kislin (alfalinolenska kislina)«, dodaja dr. Oram.
Poleg zgoraj naštetih lastnosti pa gorčično olje lahko pomaga tudi pri tem, da:
– Odstranjuje strupe iz telesa.
– Ima antibakterijske in proti vnetne lastnosti, pomaga pri glivičnih okužbah, zdravi prhljaj, pospešuje rast las.
– Poživlja delovanje želodčnih žlez – pospešuje prebavo.
– Širi krvne žile, spodbuja delovanje krvnega obtoka, zavira poapnjenje žil.
– Znižuje raven slabega holesterola.
– Deluje proti okužbam sečil in dihal, oteklinam in ledvičnim kamnom.
– Pomaga proti vnetim sklepom oziroma vezivnim tkivom.
– Pomaga proti revmatičnim in sklepnim bolečinam, artritisu – je rubefacient.
– Redna uporaba znižuje tveganje za srčnim napadom, srčno kapjo ter nastankom rakavih celic.
– Odlično kot masažno olje s koristnimi učinki za kožo.
– Pomaga zdraviti luskavico oz. psoriazo.
– Primerno za ljudi z diabetesom.
David Mann; diplomiran naravoslovec; častni doktorat, Dip Nutri & Diet, doktor znanosti, MDAA – svetovalec za prehrano in dietetiko) o gorčičnem olju meni:
Naše ocene olja rjave gorčice kažejo, da to olje pomaga pri preprečevanju določenih človeških bolezni. Olje rjave gorčice je zaradi ravnotežja med Omega – 3 in Omega – 6 maščobnih kislin olje za zdravje in dobro počutje in pripomore k preprečevanju bolezni srca ter lajša simptome artritisa.
Do sedaj je bila pozornost na svetlinovem in lanenem olju, zato je bilo opravljenih malo raziskav o olju rjave gorčice. Rezultat nedavnih raziskav kaže, da je olje rjave gorčice bolj koristno za človeško zdravje kot svetlinovo ali laneno olje, saj ima idealno ravnotežje med Omega – 3 in Omega – 6 maščobnimi kislinami. V zadnjih letih je bila pozornost usmerjena na mononenasičene maščobne kisline in pomembne maščobne kisline, posebej na Omega 3 maščobne kisline v prehrani.
Menimo, da je olje rjave gorčice dobra izbira za zdravje in lahko pomaga pri:
– preventivi pred škodljivimi vnetji in simptomi vnetja, kakršni so pri artritisu, pa tudi astmi
– vnetju sklepov
– izboljšavi periferne prekrvavitve
– preventivi pred srčno-žilnimi bolezni
– lahko je pomemben dejavnik pri zgodnjem razvoju centralnega živčnega sistema
(Izvleček iz znanstvene študije o gorčičnem olju (olje rjave gorčice; latinsko Brassica Juncea) – 21. april 1999)
UPORABA V PRAKSI
Znano je, da gorčično olje greje telo in močno vsrka sončno toploto. Zato je priporočljivo nanašati olje tik pred zimo. Obilno se namažemo po celotnem telesu in se sončimo 30-60 minut. Ob koncu se brez mila oprhamo s hladno do mlačno vodo.
Po navedbah Nare Petroviča je samomasaža z gorčičnim oljem v Indiji že zelo stara tradicija. Postopek izvedemo tik pred prhanjem nekajkrat mesečno. Zmasiramo se z oljem – ga vtremo v kožo in se potem brez mila oprhamo s hladno do mlačno vodo. Po prhanju vodne kapljice zdrgnemo s telesa z dlanmi in se posušimo brez brisače. Nara nam je zaupal enega izmed njegovih pripravkov oz. emulzijo za boljše vpijanje in sicer pripravimo: 50-55% gorčičnega olja, 45-50% vode, ščepec soli (najbolje himalajske) in nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Vse skupaj damo v stekleničko z dobrim pokrovčkom in dobro minuto energično stresamo, dokler se ne ustvari emulzija. Potem jo hitro nanesemo na kožo, preden se olje in voda spet razplastita. Če se emulzija ne naredi, dodamo še malce olja in vsebino malce segrejemo. Če zadenemo idealno razmerje, bo emulzija obstojna do 20 minut.
Ker gorčično olje dobro vpliva na sklepe, ga je priporočljivo uporabljati parkrat tedensko po tuširanju, ko je koža še vlažna. Spodbuja tudi rast las, zato ga je dobro vmasirati na vlažne lase ter pustiti delovati vsaj 15 minut. Zatem lase operemo s šamponom.
Gorčično olje je priporočljivo uporabljati tudi za grgranje (oljna terapija – olje po grgranju izpljunemo) oz. žvrkljanje, kot to počnejo že mnogi zagovorniki zdravega načina življenja. Seveda pa je zaradi odlične sestave ga dobro uporabljati oz. piti na tešče (1 -2 čajni žlički).
KULINARIČNA UPORABA
Na izbiro imamo dva okusa: Pekoče gorčično olje (Spicy) ter nepekoče gorčično olje (Light & Nutty). Kulinarično zanimivo je predvsem pekoče gorčično olje, saj ima okus po hrenu oz. wasabiju (olju ni dodana nobena sestavina, pekoč okus po hrenu se doseže z vodno destilacijo). Uporaba tega pekočega, hladno stiskanega gorčičnega olja v vaši kuhinji doda prav posebno noto gotovim jedem – malce pekoč, rustikalno aromatičen vonj ter okus, obogati hrano ter ji poda povsem nov kulinaričen pomen.
Gorčično olje ima visoko točko dimljenja, kar pomeni, da s segrevanjem ne bo prišlo do slabih trans-maščobnih kislin. To nakazujejo v eni izmed raziskav: če pečete oz. cvrete hrano v gorčičnem olju, se nevarnost za srčnim infarktom zmanjša za 71%.
Seveda pa se s segrevanjem olje izgubi delež občutljivih omega-3 maščobnih kislin, zato ga je še posebej priporočljivo uporabljati nepregretega; najbolje ga je pokapati na gotove jedi.
Na obstojnost nenasičenih maščobnih kislin zelo vplivajo tudi različni antioksidanti, ki so prisotni v olju. Preprečujejo oksidacijo (žarkavost) maščob in podaljšujejo njegovo trajnost, kar dokazuje tudi njegova življenska doba na prodajnih policah.
Vsestransko olje gorčičnih semen je vsekakor zdrava in okusna izbira v vsaki kuhinji, pa naj si gre za preproste jedi, kot tudi zadovoljitev okusa bolj zahtevnih brbončic.